I si compartim?Aquí trobeu els resultats de la segona part de l'enquesta. Amb aquest apartat volíem que anéssiu una mica més enllà de la petjada ecològica, plantejant-vos algunes preguntes com:
 • Podem els humans usar tot l'espai bioproductiu, si a la Terra convivim amb moltes altres espècies?
 • Tots els humans, històricament, hem consumit el mateix? Si l'espai bioproductiu és un bé comú, l'hem usat totes i tots per igual?
 • Si utilitzem el 100% de l'espai bioproductiu, estem pensant en les generacions futures? Hauríem de deixar una part per regeneració?

 • Quina importància té el creixement de la població? És el mateix, pel que fa a la petjada ecològica, que augmenti la població als països empobrits que als enriquits? 
 Les preguntes que heu trobat a l'enquesta pretenien precisament resoldre aquestes qüestions. Si considerem els resultats que es mostren a la taula de dalt, el nostre espai disponible encara serà més reduït, ja que l'hauríem de compartir amb les altres espècies, els altres humans i les generacions futures. En aquest cas de les 1,8 hectàrees disponibles per cap només ens en quedaria una quarta part, és a dir, 0,45 hectàrees. Si ara tornem a fer el càlcul dels planetes que necessitaríem a partir del resultat mitjà de les enquestes (3,66 hectàrees per persona), el resultat són més de 8 planetes!!  Els factors d'equitat s'han de multiplicar per l'espai bioproductiu disponible és a dir, 1.8*(f. entre espècies)*(100-f. entre humans)*(100-f. futures generacions). Els càlculs els podeu trobar al llibre de Jim Merkel, Simplicidad Radical.

  Població

  Cal tenir en compte però, que la població mundial segueix augmentant i l'espai per càpita es redueix. La majoria de projeccions ens porten a una població de 9.000 milions d'habitants pel 2050.

  Ara bé, en el següent mapa podràs veure, NO TOTS ES PASSEN. El següent mapa reflecteix la distribució de la petjada per països. Els països enriquits tenen, en la majoria dels casos les petjadas ecològiques més altes i els països empobrits les més baixes.

  Creació pròpia a partir de dades de Ecological Footprint Network. [Els mapes poden donar problemes de visualització amb Internet explorer. Utilitza un altre navegador]

  Per últim també pots comprovar com els països que ara ES PASSEN han tingut i tenen una evolució de consum i emissions creixent. En aquest gràfic dinàmic és pots veure l'evolució històrica creixement econòmic, d'exportacions, de moviment de containers de càrrega (TEU) i d'emissions de CO2, de les economies més potents i consumidores del món. En el gràfic també està Guatemala que té la petjada ecològica d'un planeta (1,7 he, exactament).

  Juga amb el gràfic! tens 5 variables: temps, eix X, eix Y, grandària dels punts i color. També pots escollir els països.


  Creació pròpia a partir de dades del Banc Mundial
  2 comentarios:

  1. El resultat de la pregunta sobre "Projeccions de població" sembla que esta mal. 102 fills per persona? no entec com han calculat aquesta mitjana.

   ResponderEliminar
  2. Algú havia introduït malament el número de fills/es. Com els càlculs són automàtics i aquesta persona volia tenir 40531 fills, la mitjana havia pujat. Ja ho hem solucionat!

   ResponderEliminar